DS18B20 SICAKLIK ÖLÇÜMÜ VE FAN KONTROLÜ

Merhabalar..

Bu kez netten öğrenci bir arkadaş için alel acele yaptığım ( ödev amaçlı ) uygulamayı sizler ile paylaşıyorum.Uygulamamız basit bir DS18B20 sıcaklık sensörü ile program içerisine belirlenen ısı değerlerinde led yakan ve yine belirlenen bir ısı değerini aştığında fanı devreye sokarak tekrar belirlenen ısıya kadar ortamın ısısını düşürmek amaçlı tasarlanmış bir devredir.


Şemadan da görüldüğü üzere devremizde DS18B20 - LCD - 16F877A - BUZZER - LEDLER ve RÖLE kullanılmıştır.

Amaç yukarıda da özetlendiği üzere Sensörden okunana ham sıcaklık bilgisinin dereceye çevrilerek belirlenen sıcaklık değerlerinin arasında kontrol işleminin yapılmasıdır.

Bu işlemi yaparken ekranda mevcut okunan sıcaklığı 1sn aralıklar ile güncelleyip set edilen değerler ile karşılaştırıyoruz.Şayet belirlenen sıcaklık değerinin altında veyahutta üzerinde ise ölçülen sıcaklık değerine göre ledlerin durumunu değiştiriyoruz.Yani bir nevi kontrol işlemini yapıyoruz.

Bunun yanında arkaşımızın isteği üzerine program içerisinde 3 adet değer verildiği ve bu değerlerde ledlerin yanmasının yanında LCD ekranda "ideal değer" kritik değer" "ısı değeri aşıldı " gibi kullanıcıyı bilgilendiren görsellerde eklenmiştir.

4. aşama olarak ısı en yüksek belirlenen kritik seviyeninde üzerine çıkarsa fanı devreye sokarak ısının tekrardan "ideal değer" ile ilgili olarak verilen sıcaklık değerleri arasına indiğinde fanı durduruyor ve program bu şekilde bir akışta devam ediyor.Böylece ortam sıkcaklığı verilen değerler arasında stabil tutulmaya çalışılıyor.

NOT: Yapılan uygulama ticari amaçlı olmadığı gibi ticari amaçlı sahada çalışabilmesi için bazı eklentiler yapılması gerekiyor.Bu yüzden direkt kopyala yapıştır usulü ile devreden yapıp sahada denemeler yaparsanız sorunlar yaşayabilirsiniz.Tasarım öğrenci projesi amacında ve DS18B20 entegresinin kullanımını açıklamak olduğu için sahada çalışacak donanıma sahip değildir.

Kod kısmında ise kısaca protonda devamlı kullandığım ve net ölçüm yaptığım kısmı paylaşmam yeterli olacaktır sanırım.Gerisi sizin ne yapmak istediğinizle birlikte bilgi ve tecrübenize kalıyor..


Devreye sensör bağlamazsanız ekranda "0" değerini göreceksiniz.Ve ilk değer ölçümden önce bu alt programa 2-3 kez dallanıp okuma yaparsanız ilk okumada çıkan +85 derece sıkıntısı ortadan kalkıyor.

Bunun dışında devre için pcb çizmedim.Arkadaş kendisi board üzerine devresini kuracağı için gerek duymadım.Uygulamayı yapmak isteyenler olursa pcb konusunda yardımcı olabilirim..

İyi çalışmalar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder