HC-06 BLUETOOT MODÜL MACERALARI



Merhabalar..

Bu sefer ki maceramız android işletim sistemi yüklü cihazlar ile bluetoot üzerinden kontrol mekanizmaları üzerine.Aslına bakarsanız yaptığımız işlem normal 433mhz haberleşen RF modüller ile aynı mantıkta sadece tek fark işin içinde android işletim sistemine ait cihazlar üzerinden kontrol edilmesi bu kontrol işlemini bluetoot üzerinden yapılması.

Temel yine aynı anlıyacağınız.Yapacağımız işlem ise çok basit fakat bu uygulama üzerine araştırma yaparken nette HC-06  modülleri ile ilgili bolca örnek olmasına rağmen bir o kadar da yanlış şema ve eksik bilgilerin yayınladığını gördüm.Demek ki her sakallıyı dedemiz sanmayacağız.Aksi taktirde bir işe başlamadan elimizdekinden de olabilir ve hevesimiz gursağımız da kalabilir.Bu da bizim gibi amatör arkadaşların sıkça karşılaştıkları olumsuzluklardan bir tanesi.

Kısaca HC-06 bluetoot modülünün çalışmasını basitçe anlatarak başlayalım.

Görüldüğü üzere modül üzerinde bulunan çeşitli bağlantı türleri ile çalışabilen bir modül.Modül üzerinde USB - SPI ve Serial haberleşme için çıkışlar mevcut.Biz serial olarak haberleştirmek daha kolayımıza geldiği için bu modül ile serial olarak data alışverişi yapacağız fakat o aşamaya gelmeden önce donanım ile ilgili daha anlatacağımız bir kaç şey daha var.

Modülümüz 3.3v ile çalışmakta.Nette dolaşan şemalarda ve hazır halde satılan pcb adatörlü modellerinde farklı bir regülatör kullanılmış.Ben ise piyasada çokça bulunan LM1117 3.3v luk regülatör entegresini kullanarak uygulamayı gerçekleştirdim.Bu arada reset pinini kimi şemalarda gösterdiği gibi kesinlikle pull-down direnci bağlamayınız.Sonra modülüm niye çalışmıyor diye döner durursunuz.

Bunun yanında birde şunları eklemek isterim.Modülün KEY ve LED isimli pinleri genel olarak kullanılmakta.LED isimli pin modülün bağlantı durumunu ikaz ediyor.Yani modül şayet bir cihaz ile eşleştirilmemiş ise devamlı yanıp sönüyor.Ne zaman ki bir eşletirme yapılır ise ozaman devamlı yanık kalıyor.Tabi aklınızda olsun bu HC-05 modülü için geçerli değil diye biliyorum hatta dikkatli olun bazen nette okuduğum kadarı ile bazı satıcılar HC-06 yerine HC-05  gönderiyorlar.



Tek fark led ve key pinlerinin farklı pinlerde olması.Diğer beslme pinleri ve haberleşme pinleri aynı yerli yerinde.

Modüle bağlandıktan sonra benim yaptığım denemelerde android işletim sisteminden gönderdiğim bilgiyi modülün çıkışını bağladığım RS232 to USB çevirici aracılığı ile pc de port dinleme programları ile dinleme yaptığımda tabletten gönderilen "MERHABA" yazısını eksiksiz ve hatasız bir şekilde ekranda görebiliyorum.

Google play üzerinden android cihazlarınıza indireceğiniz bluetoot terminal programları ile de deneme yapabilir ufak çaplı kontrol işlemleri yapabilirsiniz.

Ben nette çok uzun uğraşlar sonucu ordan alıntı burdan alıntı bir derleme yaparak android işletim sistemlerine basitçe program yazabileceğimiz " APP invertor " uygulamasını kullanarak basit bir uygulama geliştirdim.Daha üzerinde çalışmalarım devam etmekte tabiki ilerleme oldukta buradan paylaşmayı düşünüyorum.

Bunun yanında asıl iş modüle AT komutlarını göndererek istediğimiz konfigrasyonları yaptırabilmek te önemli.Şuan için üzerinde çalıştığım kendi imalatım olan deney kartımda RX girişimde bir sıkıntı olduğundan dolayı bu aşamaya kadar gelemedim.

Uygulama geliştirmek isteyen arkadaşlara faydalı olabilmesi açısından pcb kartını da sizler ile paylaşmak isterim.


Dowloand için : 



Pcb dosyası ares te çizilmiştir.


Modül için ilave pcb adaptörüne para vermenize gerek yok çok basit bir şekilde kendinizde yapabilirsiniz.Bundan dolayı pcb dosyasını da paylaşıyorum.Yaptığım uygulamada bu kartın altına bir kart daha tasarladım oda rs232 den haberleşmek için.Fakat bu kısmını kendinizin yapmasını istediğim için paylaşmıyorum.Sadece biraz bahsedeceğim o kadar.

Şayet böyle bir uygulama yapmak istiyorsanız tavsiyem ilk olarak modül çalışmasını kavrayabilmek adına android cihazına bluetoot terminal programı yükleyerek bluetoot modülün de haberleşme pinlerini pc ye bağlayarak bir terminal programı ile data alış verişini kontrol etmek onu kavramak gerek diye düşünüyorum.

Bunu yaparken de dikkat etmeniz bir kaç husus var.Bu işlemi yaparken dikkat etmeniz gereken donanımsal olarak ince detaylardan biri Rs232 den haberleşme yaparken Max232 entegresini ya 3.3v ile besleyecek yada 5v ile besleyip modülün önüne transistörler ile yada gerilim bölücü dirençler ile level konvertör yapmanız gerekecek.

Bunu yaparken benim tavsiyem transistörler ile yapmanız çünki okuduğum kadarı ile modülün rx/tx pinleri bu bakımdan çok hassas olduğu hususunda bir kaç yazı okudum.Bundan dolayıdır işimi sağlama alıp ben pic ile donanım kartımı oluşturacağım için max232 yi yine 5v ile besleyip modülün haberlşeme pinlerinin önüne transistörlü level konvertör yaptım.Bundan dolayıdır ki Belkide ya gözümden kaçırdığım bir şey var rx hattım şuan için çalışmıyor.(Araştırıyorum)

Şimdi ise android kısmındaki işlemlere bakalım.:

App invetör kullanımı ile ilgili konuya hiç girmeden yaptığım uygulamayı kısaca özetleyeceğim çünki bende daha tam olarak hakim değilim bu uygulamaya.


Yanda görüldüğü üzere app invertör de ilk önce kullanılacak olan buton ve text kutucuklarını seçiyoruz ve screen bölümüne atıyoruz daha sonrasında ise kod ekranını açmıyoruz ve yapacağımız logaritma ile bu görsellere işlemler atıyoruz...


Herşey güzel de kod penceresi çok geç açıldığı için bu en büyük sorun bence.



Yine yandaki ekranda görüldüğü üzere puzzel gibi IF ELSE vs. gibi komutların aslında tutup birbirine ekleyerek istediğimiz mantığı oluşturarak uygulamalarımızı gerçekleştiriyoruz.





Bundan sonrası zaten uygulamayı kayıt edip pc ye APK dosyası olarak indirdikten sonra android cihazlarımıza yüklemesini yapıp denemeye geçme'ye kalıyor..

Benim kendi geliştirmeye çalıştığım uygulamamın yanında testlerimi yaparken Android cihazımda kullandığım güzel bir bluetoot termila programını sizlere de tavsiye edebilirim:


Google play üzerinden kolayca indirme işlemini yapabilirsiniz...

Pc tarafında denemelerimi yaptığım program ise " FxDev " hocamızın yazmış olduğu terminal programını önerebilirim.


Kendisine buradan bolca teşekkür ederim.Gayet güzel ve kullanışlı bir program olmuş.Testlerimde gayet sorunsuz çalıştırabildim.


Şuan HC-06 modülü ile maceramız buraya kadar.İlerlemeler oldukça ve vaktim oldukça gelişmeleri sizler ile paylaşmaya devam edeceğim..Kalın sağlıcakla....!
Şuan HC-06 modülü ile maceramız buraya kadar.İlerlemeler oldukça ve vaktim oldukça gelişmeleri sizler ile paylaşmaya devam edeceğim..Kalın sağlıcakla....!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder