Basit EC/TDS/PPM Metre

Merhabalar..!

Uzun zamandır yakından tanıdığım bir abimin seraları için otomasyon devreleri üzerine çalışmaktayım.Uzun süreçler ve denemeler sonrasında havalandırma otomasyonunun sonlarına geldik gibi.Şimdilerde ise sulama sistemi üzerine çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz..

Tabi sera sahibi abimizin seralarından biri topraklı biri topraksız olduğundan dolayı topraksız tarım yapılacak olan serada bitkiler için kullanılan besin eriyiklerinin ölçülüp ayarlanması ve ayarlanan değerde sabit tutulabilmesi için otomasyonu kurmaya çalışıyoruz.

Hemen hemen arge çalışmalarının sonlarına geldik ve çalışmalar meyvelerini vermeye başladı.






Aslına bakarsanız çok basit ve denemelerim neticesinde çokta stabil çalışmakta.


Şunuda hakkını vererek belirtmek isterim ki devrenin bir kısmını Kudret hocanın sera bekçisindeki elektronik kartından esinlendim.(Denemelerimide o karttan söktüğüm malzemeler ile yaptım zaten :D arge maliyetimiz azaldı :)

Trafo üzerinden 6 v luk  ac gerilimi sensöre basıp sensör den dönen voltajı dc ye çevirip değerlendirmek hep ondan esinlendiğimiz kısımlar.



Fakat her ne kadar esinlendiğimiz kısımlar olduğu kadar bunun ile beraber bu kısımda da farklar mevcut.


Mesela gerilim bölücü dirençlerimiz vs. yapacağımız uygulamada kullanılacak olan mikro işlemcilerin adc dönüştürücüsü ne zarar vermeyecek şekilde max. voltaj vermekte..

Zaten inceleyenler olayı fark edeceklerdir.

Fark ne diye sorarsanız kendisinede söylediğimiz gibi bizim sistemiz digital'e dökeceğiz ( ekrandan tuşlar ile ec değerleri girip set edip sistem tüm ayarlamaları kendisi yapacak)  ve hocamızın ec kısmındaki tüp şeklindeki sensörün içinde oluşan yosunlaşma gibi bir derdimiz kalmayacak.En kötü ihtimal ile hafta da ayda bir sensörümüzdeki metal çubuklarımızı temizler sensörümüzü yerine takarız :D

Aman bunları kendisi ve yandaşları duymasınlar gene kıyaslamamı yapıyorsunuz aman efendim öyleydi böyleydi diye alıp vermeye başlarlar gene..

Ama büyütülecek bir şey yok.Ec ölçmek bu kadar basit işte... Hatta analog bir ölçü aleti alarak kendi gösterge çizgilerinizi kalibrasyon sıvılarının yardımı ile ibreli ec metre dahi yapabilirsiniz. :D Onuda yapacağız..!




Denemelerimi elimde besin çözeltisi olmadığı için http://www.octiva.net/projects/ppm/ sitesinde de bahsettiği şekilde sofra tuzu ile gerçekleştirdim.

Ha unutmadan Octavia.net adresindeki şema ile ilgilide çalışmalar yapıyorum fakat şemanın simetrik beslemeli olması maliyet ile birlikte işçilik bakımından gereksiz bir külfet olmakta.

Bana kalırsa bu trafolu sistem çok daha basit...Hatta güzel bir sinus dalga oluşturan osilatör devresi yapabilirseniz trafo yerine bunu kullanarak hem maliyeti düşürür hem el tipi cihazlarınızda pille çalıştırabileceğiniz basit bir ec metre devreniz olur.

Eklemek istediğim bir şey daha var.Şayet sisteminizde ph ölçümüde olacaksa tavsiyem ec sensörünüzün trafo besleme 220v uçlarını  bir röle kontağı üzerinden geçirmeniz olacaktır.Ph ile ilgili denemelere geçmedim fakat suyun içine devamlı ac akım basmak ve bu sistem ile beraber ph sensörü de kullanmak sensör üzerinde olabilecek en ufak bir sıkıntıda ph ölçümlerinizi nasıl etkiler bilemiyorum.Fakat tavsiye etmiyorum...

Sensöre gelince.Unutmadan söylemek lasım Sensör kendi imalatım olup deneme aşamasındadır.Ama prinç çubuklar ile yapılmasına rağmen gayet iyi ve stabil çalışmakta.Kendi sensörünü yapacak olan arkadaşlara tavsiyem odur ki sıvı izalasyonu için beyaz silikon zaten iletken gibi değer gösteriyor.Şeffaf silikon ise kuruması çok uzun sürmesi ile birlikte elastik olmasından dolayı ısı değişimlerinden dolayı kullanılan çubukların arasına su sızmasına ve bu da daha kararsız ölçümler yapmanıza sebep olacaktır.Bu olay tecrübe ile sabittir.

Peki sen nasıl yaptın kardeşim diyecek olursanızda püf noktasının :



                                       

Yukarıdaki malzeme benim denemelerimde delrinden tornada yaptırdığım içi boş silindirin içine pirinç çubukları yerleştırdikten sonra hamur haline getirip içine teptiğim ve donduktan sonra delik delinip diş dahi çekilebilen sertliğe ulaşılabilen malzemedir.

Anladığım kadarı ile sertleşmesinden dolayı ve ısı değişimlerinden pek fazla etkilenmediğinden dolayı pirinç çubukların sabit durması oynamaması ve çubukların arasına su sızmadığı için çok kararlı bir ölçüm yapmanızı sağlıyor..

Vallahi sayın seyirciler.İş yerindeki labaratuvarda kullanılan ec metreleri ve sensörlerini inceledim.Tamam kabul hassas ölçümler örneklemeler yapıp gerçek üstü sonuçlar veriyor.Fakat böyle bu tarz işler için sadece sensörü 1.500 tl olan ürünler kullanmanında hiç bir manası yok...

Sensörünün maliyeti ne derseniz 3-4 sensör çıkacak kadar delrin aldım priç çubuklar ve yukarıdaki hamur malzeme ve tornacı ile maliyeti 50tl yi geçmedi herhalde.

Çalışmalarımın devamı geldikçe yayınlamaya ve paylaşmaya devam edeceğim.Her ne kadar ticari amaçlı baksamda bazı niyeti bozuk arkadaşların yalancıktan tavırlarına karşılık elimden geldiği kadar bir çok şeyi sizler ile paylaşacağım...

DEVAMI GELECEK...!

1 yorum: